Een bus kopen of leasen? Dit zijn de voordelen en nadelen

Leasen

Overweeg je om binnenkort een nieuwe of (jong) gebruikte bedrijfsbus te leasen of aan te schaffen? In dit artikel behandelt Dutch Vans de plus- en minpunten van beide opties. Zowel leasing als aankoop kunnen namelijk verstandige keuzes zijn, afhankelijk van jouw situatie.

Er zijn significante verschillen tussen leasen en kopen. En binnen leasen zijn er ook nog allerlei verschillende opties. Het is dus belangrijk om je er goed in te verdiepen, zodat je een weloverwogen beslissing neemt.

Een belangrijke vraag die je jezelf allereerst zou moeten stellen is of je op dit moment voldoende kapitaal hebt om de bus direct te betalen. En, als je het kapitaal hebt, je dat geld ook daadwerkelijk wilt investeren.

We hebben hieronder de voors en tegens op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van de keuze die het beste bij jouw bedrijf past. We beperken ons in het geval van leasen tot Financial Lease. Operational Lease (dat lijkt op een lange huurperiode) hebben we in dit geval even buiten beschouwing gelaten.

Voordelen van Financial Lease:

  • Spreiding van de kosten door maandelijkse betalingen.
  • Direct economisch eigenaar; daardoor is afschrijving mogelijk en heb je fiscale voordelen zoals btw-aftrek, investeringsaftrek en renteaftrek.
  • Afschrijvingstermijn verschillen van 12 tot 72 maanden, wat leidt tot een vaste maandelijkse betaling.

Nadelen van Financial Lease:

  • Je blijft zelf verantwoordelijk voor verzekering, onderhoud en belastingen.
  • Het leasebedrijf of de bank blijft juridisch eigenaar, waardoor je de bus niet mag verkopen. Het voertuig is voor de juridisch eigenaar namelijk een onderpand bij financiële problemen.

Voordelen van kopen:

  • Geen maandelijkse afbetalingen.
  • Alles in één keer geregeld, zowel de koopsom als de btw.
  • Volledige economische en juridische eigendom.

Nadelen van kopen:

  • Alle reparatie-, onderhouds- en belastingkosten komen voor eigen rekening, naast de aankoopsom.
  • Een grote investering in één keer, wat middelen voor andere investeringen kan beperken.

De keuze tussen leasen of kopen hangt onder meer af van jouw financiële situatie, risicobereidheid en behoeften. Weeg de opties zorgvuldig af om de beste beslissing voor jouw onderneming te maken.

Mocht je hulp nodig hebben bij jouw keuze, dan helpen de adviseurs van Dutch Vans je graag op weg. Bij de bedrijfswagendealer in Barneveld staan altijd meer dan 400 occasions op voorraad, waaronder de populaire Ford Transit. Neem contact met ons op of kom eens langs bij ons in Barneveld.

Gerelateerde berichten