Wat is er wel en niet inbegrepen bij private lease?

Private lease verschilt in veel opzichten van het kopen van een auto. Zo betaal je bij lease een vast bedrag per maand om in een auto te mogen rijden. Dit doe je voor een vastgestelde periode. Als je nog niet eerder een auto geleaset hebt, wil je waarschijnlijk weten wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen. Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje die doorgaans wel en niet zijn inbegrepen bij de leaseprijs.

Wel: reparatie

Moet jouw auto naar de garage voor een reparatie? Dan draai je zelf niet op voor de kosten hiervan. Reparatie is eigenlijk altijd inbegrepen bij de private lease prijs, waardoor dit vergoed wordt door de leasemaatschappij waarbij je een contract hebt afgesloten. Dit is niet het geval als je een auto koopt. In dat geval draai je zelf namelijk op voor de kosten die een reparatie met zich meebrengt.

Wel: onderhoud

Een auto moet ieder jaar naar de garage voor de algemene periodieke keuring (APK). Dit valt onder de noemer onderhoud. Lease je een auto? Dan draai je zelf niet op voor de kosten die hieraan verbonden zijn. Onderhoud zit namelijk bij het bedrag in dat je iedere mand betaalt aan een leasemaatschappij. Net als bij reparatie geldt ook hier dat je zelf voor de kosten opdraait als je de auto gekocht hebt.

Wel: wegenbelasting

Wanneer je een auto op jouw naam zet, ben je verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Deze belasting wordt in de volksmond ook wel wegenbelasting genoemd. Wie een auto koopt is zelf verantwoordelijk voor de wegenbelasting. Rijd je in een private lease auto? Dan is dit niet het geval. Een gedeelte van het bedrag dat je maandelijks afdraagt wordt namelijk gebruikt voor deze belasting.

Wel: verzekering

Wie met een auto de openbare weg op wil moet deze verzekeren. Koop je een auto? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Dit is niet het geval als je leaset. Bij de meeste verzekeraars is een allrisk autoverzekering namelijk inbegrepen bij de maandelijkse kosten.

Niet: brandstof

Er zijn ook zaken die niet bij de prijs zijn inbegrepen als je voor private lease kiest. De brandstof is hier een voorbeeld van. Omdat de ene persoon meer kilometers rijdt dan de andere, zit er verschil in het brandstofverbruik. Vandaar dat de kosten voor brandstof niet zijn inbegrepen bij het bedrag dat je maandelijks overmaakt naar de leasemaatschappij.

Niet: boetes

Word je geflitst terwijl je te hard rijdt in een leaseauto? Of rijd je met de auto door rood? Dan valt er binnen afzienbare tijd een boete bij je op de deurmat. Denk niet dat een leasemaatschappij deze voor je betaalt. Jij bent immers degene die te hard of door rood heeft gereden, waardoor je de boete zelf moet betalen.

Gerelateerde berichten